06 70 33 24 905
Hírek
A 3 LEGJOBB INGYENES FORDÍTÓPROGRAM IPHONE-RA ÉS ANDROIDRA
2019.05.13

Legyen szó akár iPhone-ról, akár valamelyik androidos okostelefonról, ezek a készülékek ma már nagyon sokoldalúan használhatók munkára, tanulásra, szórakozásra egyaránt. Így aztán nem csoda, hogy segíthetnek a nyelvtanulásban, sőt, a szövegek gyors fordításában is. Ez utóbbihoz mutatunk most megoldásokat. Összegyűjtöttük, melyik – szerintünk – a három legjobb ingyenes fordítóprogram iPhone-ra és Androidra, amelyekkel akár nyomtatott dokumentumokat, akár utcai hirdetéseket, vagy éppen egy utcai beszélgetést is kényelmesen és egyszerűen lefordíthatunk különböző nyelvekre.

A 3 LEGJOBB INGYENES FORDÍTÓPROGRAM IPHONE-RA ÉS ANDROIDRA

Természetesen lényeges szempont volt, hogy a gyűjteménybe kerülő appok megbirkózzanak a magyar nyelvvel is. S bár ezen a területen azért még van hova fejlődni, azt kell mondanunk, az elmúlt években sokat fejlődött ez a terület, így immár magyarról/magyarra is egészen jól fordítanak ezek a programok. Nem állítjuk, hogy bármelyik tökéletes végeredményt adna, de azt igen, hogy segítségükkel azért meg lehet érteni az idegennyelvű szövegeket, legyen szó akár nyomtatott, írott, vagy éppen élőben hallott szüvegekről. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a legtöbb ilyen szolgáltatás online működik, vagyis a szövegfelismerés és a fordítás némi adatforgalmat igényel. Ezt vegyük figyelembe, ha éppen nem csatlakozunk wifis internethez, hiszen ebben az esetben a mobilnetünk terhére megy a dolog. Szerencsére akadnak olyan alkalmazások is, amelyek lehetővé teszik az offline fordítást, ami például egy külföldi úton előnyös lehet. De vágjunk is bele!

GOOGLE TRANSLATE

Kezdjük a sort azzal a programmal, amely valószínűleg mindenkinek elsőként jut eszébe. A Google Translate (iOSAndroid) az egyik legnépszerűbb fordító-szolgáltatás, amelyre ráadásul hihetetlen mennyiségű alternatív fordító program épít.

Ráadásul a többség jóval kevesebbet nyújt pénzért, mintha letöltenénk a Google saját alkalmazását. Ez ugyanis offline fordítást tesz lehetővé szinte minden támogatott nyelven (ez több mint 50 nyelvet jelent, az offline csomagokat alkalmazáson belül tölthetjük le, szükség szerint), alkalmas “kamerával fordításra” (csak bekapcsoljuk, ráirányítjuk a kamerát mondjuk egy fordítandó utcai táblára, s a program azonnal lefordítja), fotókon látható szövegek fordítására, beszélgetések azonnali tolmácsolására, illetve diktált, s persze beírt szövegek lefordítására egyaránt. Emellett a lefordított szövegek mentésére is módunk van, így azokat később könnyedén előszedhetjük, nem kell újra beírni, lediktálni stb.

Mindezt ingyen, ami önmagában is elég korrekt, így cserébe az ember elnézi neki az olykor előforduló fordítási bakikat. Mellesleg folyamatosan fejlődik, sőt, maguk a felhasználók is pontosíthatják a Google Translate esetleges félrefordításait (online, a böngészőben használható fordítóban), így a program ezek alapján is sokat tanul a különféle fordulatokról.

MICROSOFT TRANSLATOR

Hasonlóan a Google-hoz, a Microsoftnak is akad saját fordító szolgáltatása. A Microsoft Translator (iOSAndroid) ugyancsak elérhető okostelefonos app és online weblap formájában egyaránt. Nekünk most az iOS és Android változat a lényeg. Ezek is lehetővé teszik az offline fordítást, ugyancsak alkalmazáson belüli, nyelvenkénti letöltéssel, hogy feleslegesen ne foglalják a helyet a készüléken.

Hasonlóan a konkurenciához, a hagyományos “beírós” megoldáson túl itt is van kamerás fordítás, hangfelismerés alapján történő fordítás, sőt, ha összekapcsolunk több készüléket is, akkor több személy közötti tolmácsolásra is van lehetőség.

Extraként még a nyelvtanulásban is hajlandó segíteni a kifejezések gyakoroltatásával. Emellett arra is alkalmas, hogy más alkalmazásokkal együttműködjön. Így például iOS alatt a tetszőleges alkalmazásban kijelölt szövegek megoszthatók vele, így szinte egy mozdulattal lefordíthatjuk azokat.

ABBYY TEXTGRABBER

Végül következzen egy kakukktojás, amely nem a fenti elveket követi, hanem egy kicsit más oldalról közelít: szkennelt, befotózott dokumentumokat tud lefordítani. Az ABBYY cég neve talán már ismerősen cseng visszatérő olvasóinknak, hiszen anno bemutattuk élvonalba tartozó OCR (karakterfelismerő) FineReader alkalmazásukat macOS-re és Windowsra egyaránt.

Az ABBYY TextGrabber (iOSAndroid) ezek okostelefonos alternatívájaként is felfogható. Csak lefotózzuk a lefordítani szánt szöveget, s a program az integrált OCR megoldásnak köszönhetően szerkeszthető szöveggé alakítja azt. Ez így remek, hiszen akár egy papír alapú dokumentum gyors, szerkeszthető szöveggé alakítására is alkalmas. Viszont a TextGrabber egy fokkal tovább megy: a felismert szöveget képes lefordítani is egy általunk választott nyelvre.

Sajnos nem minden funkciója ingyenes a programnak, de az alapokat díjmentesen igénybe vehetjük. Ha azonnali fordítást akarunk, akkor viszont fizetnünk kell a funkcióért. Szóval ebből a szempontból is kakukktojás a kínálatban, viszont kétségtelen, hogy pár oldal gyors fordításához tökéletes az ingyenes változat is.

 

Forrás: techwok.hu

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: