06 70 33 24 905
Hírek
Finnugor nyelvekre specializálta magát egy észt fordítóprogram
2023.03.20

Komi, mansi, magyar, finn... fordítómotor készült 23 finnugor nyelv számára, a többségük most először elérhető nyilvános fordítóprogramban.

 A Tartui Egyetem Számítástechnikai Intézetének kutatói a livóniai, a komi, a mansi és 14 másik finnugor nyelvvel bővítették az egyetem gépi fordítómotorját.
E nyelvek többsége most először vált elérhetővé nyilvános fordítómotoron, mivel nem részei a Google Translate-nek, és más hasonló szolgáltatásoknak

– közölte az egyetem.

A fordítómotor összesen 23 finnugor nyelvet támogat: az ismert programokban is elérhető észt, finn és magyar mellett a lív, a vót, a karjalai, a lűd karjalai, a ludiai, a vepsze, az északi számi, a déli számi, az inári számi, a szkolt számi, a lule számi, a komi, a komi-permják, az udmurt, a „hegyi mari” és a „réti mari”, az erza, a moksa, a manysi és a hanti is megtalálható. (Elnézést, ha valamit rosszul írtunk – ellenőriztük, de nem egyszerű.)

A kutatócsoport most arra kéri e nyelvek beszélőit és kutatóit, hogy segítsenek maguk is fordításokkal, hogy javuljon a program minősége – ezt a fordítások szerkesztésével lehet megtenni a translate.ut.ee oldalon. Az ezeken a nyelveken írt szövegek, például versek, cikkek, könyvek és hasonlók szintén nagy segítséget jelentenek, és elküldhetők a ping@tartunlp.ai címre.


Finnugor népcsoportok Európában - GalaxMaps, CC BY-SA 4.0

Lisa Jankovszkaja, a Tartui Egyetem Számítástechnikai Intézetének természetes nyelvfeldolgozással foglalkozó kutatója szerint a fordítás minőségének javításához szükség van a visszajelzésekre, mivel sok ilyen nyelven rendkívül szűkösek az erőforrások (magyarul kicsi a digitálisan hozzáférhető adatmennyiség) a fordítórendszerek létrehozásához.

A „finnugor világ” mintegy 25 millió embert jelent, akik zömmel Európa északkeleti részében élnek, ugyanakkor a legnépesebb finnugor nép a magyar, utána a finn, majd az észt.

(Forrás: estonianews, borítókép: Tallinn, fotó: Unsplash)

Forrás: https://player.hu/

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: