06 70 33 24 905
Hírek
Kibővül a Google Translate tolmács funkciója
2020.01.30

Hamarosan hosszabb beszédeket, előadásokat is képes lesz a Google Translate valós időben másik nyelvről lefordítani. A tolmácsoknak viszont még egy ideig nem kell félteni az állásukat.

Szemléltette a Google Translate az új Transcription funkcióját, amely képes lesz hosszú beszédekről valós időben leiratot készíteni. A Fordító alkalmazás (és az Assistant) ugyan már egy ideje rendelkezik az Interpreter móddal a szövegek azonnali fordítására, de ebben az esetben inkább rövidebb dialógusokról, parancsokról beszélhetünk. A Transcription viszont kifejezetten a hosszú szövegekre, akár sorozatok, tárgyalások vagy előadások valós idejű fordítására vállalkozik.

Egyelőre még nem készült béta változat, a vállalati csak élőben mutatta be a Translate új funkciójának prototípusát újságírók számára egy San Francisco-i sajtóeseményen, egyéb mesterséges intelligencia projektjei között. A szóvivő elmondása szerint a megoldáshoz mindenképp szükség lesz internetkapcsolatra, és csak a mobilok mikrofonján át bevitt elő beszédek bevitelével fog működni. Mindez különbözik a Translate jelenlegi működésétől, amelyet akár offline is lehet használni, de a Google közlése szerint a nyelvek közötti, hangalapú fordítás bonyolultabb az írott szövegnél.

 

googletranslate_transcription



A tolmácsfunkció valós időben értékeli majd ki a szavakat a hozzátartozó szövegkörnyezet figyelembe vételével, így a fordítás menet közben folyamatosan változik és finomodik, miközben figyelembe veszi az akcentust és dialektust (legalábbis a főbb nyelveken). Így előre felvett hanganyagokat sem tud majd a szolgáltatás lefordítani, csak ha a felhasználók lejátsszák azt a hangszórón keresztül.

A valós idejű fordítás kezdetben még több hibával fog működni, de a gépi tanuló algoritmus egyre jobban fejlődik majd a fordítások során - állítja a vállalat. Ahogy azonban a Google Translate-et ismerjük, megjósolhatatlan magyarul mikorra éri majd el használható szintet éles helyzetekben. A fejlesztők egyelőre német, francia és spanyol nyelven tesztelik a funkciót. Az Android-verzió a "következő hónapokban" érkezik, de az iOS-ről még ennyit sem mondott a vállalat. A szóvivő hozzátette, hogy egyelőre nincsenek meghatározott dátumaik a fejlesztés kiadására.

Forrás: hwsw.hu

Nyelveink:

magyar, angol, német, orosz, francia, portugál, spanyol, svéd, olasz, cseh, holland, román, szerb, bolgár, horvát, szlovák, lengyel, szlovén, arab, hébertörök, albán, ukrán, görög, bosnyák, dán, finn, litván, lett, észt, örmény, flamand, belorusz, máltai, ír, japán, thai, kínai, koreai, vietnámi nyelvek fordítása

1x1 Fordítóiroda 
www.1x1forditoiroda.hu

1DayTranslation  
www.1DayTranslation.com

Telefon: 06 70 33 24 905

Email: info@1x1forditoiroda.hu

Skype: onebyonetranslation

Minden jog fenntartva © 1x1 Fordítóiroda
Weboldalt készítette: